Légibomba felkutatása Bükön, a Nestlé megbízásából

2020 márciusában kezdtük meg Bükön a Nestlé Hungária Kft. megbízásából egy 17 hektár nagyságú, volt szántóföldi terület lőszermentesítését. A beruházási iparterület a meglévő gyártóüzem bővítése céljából került kijelölésre.

Háttérkutatás a lőszermentesítést megelőzően

Fontosnak tartottuk, hogy a terület átvizsgálása és a lőszermentesítés megkezdése előtt hadtörténeti kutatást is végezzünk. A még fellelhető írásos dokumentumok között találunk erre a területre vonatkozóan is adatokat. Kutatási anyagokban említésre került, hogy a II. világháború végén a Bécset bombázó angol kötelék egyik bombázó repülőgépe sérülés miatt kivált a kötelékéből. A Brisstol-Wellington típusú gép a belső felfüggesztésű rombolóbombákat Bük határában a szántóföld felett, alacsony magasságon vészoldásból engedte ki. A bombák egy része felrobbant, de a talaj felszínén illetve a talajba befúródva maradtak fel nem robbant bombák is. Mivel a repülőgép nem optimális magasságról dobta ki a szerkezeteket, nem lehetett mindegyik bombának elég ideje arra, hogy a gyújtószerkezeteket biztosító légcsavarorsók kipörögjenek. Így maradhattak máig fel nem tárt, de még működőképes robbanószerkezetek.

légibomba felkutatása

Egy régi fotó, ahogy a bombát felhelyezik egy SUPERMARINE SPITFIRE vadászgépre.

Megbízónk igen körültekintő és alapos volt, amikor a terület lőszermentesítésére megbízást adott. Ezen a környéken nem zajlott jelentősebb harcműveleti tevékenység, ami különösen indokolta volna a terület műszeres átvizsgálását. Az előzetes várakozások ellenére mégis veszélyes világháborús robbanótesteket találtunk.

Lőszerkutatásunk eredménye két légibomba

Munkánk több különálló mentesítési ütemben zajlott. A raszterekre osztott területen műszeres adatfelvételt végeztünk kézzel és géppel egyaránt. A feltárást magnetikus térkép elkészítésével és annak helyszíni, diagnosztikai elemzésével kezdtük.

A hadtörténeti anyagokban is említett bombavetésből maradt vissza a talajban az a befúródott angol, 500 lb MC, 250 kilogrammos rombolóbomba is, amit 2020. június 25-én precíziós, nagymélységű műszeres vizsgálattal kutattunk fel.

 

A légibomba orr- és fenékgyújtóval is rendelkezett. Bár több mint 75 évet töltött a földben, az orrgyújtó még éles volt. Ennek a típusú bombának a hatótávolsága mintegy fél kilométer és a külső behatásra érzékeny.

A bombával egyvonalban, de 100 méterrel távolabb találtunk a talajban 2m-es mélységben egy már felrobbant, másik, angol 250 kilogrammos rombolóbomba maradványait is. A tipikus angol mintázatú, hengeres palástú vezetőszárny és a bombatest szétrobbant repeszdarabjai voltak fellelhetőek.

Hatástalanítás

A meglévő működő üzem közelsége miatt egyeztetni kellett a műszakváltás és a légibomba hatástalanítási időpontját. A  Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának járőre végezte a bomba hatástalanítását, de csak a fenék-gyújtószerkezetet tudták a helyszínen a bombatestből biztonsággal eltávolítani, az orr-gyújtószerkezetet nem. A bomba nem volt szállítható állapotú, ezért egy közeli bányaterületen robbantással semmisítették meg.

 

Minden egyes beruházás során érdemes alaposnak lenni és a terület átvizsgálását kérni. Magyarország területén még mindig rengeteg fel nem robbant világháborús légibomba lapul a felszín alatt. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a lőszermentesítés szükségességét.

Ha mi nem kutatjuk fel ezt a bombát Bükön, a beruházás ráépült volna robbanószerkezetre, sőt katasztrófa is bekövetkezhetett volna, ha az ejtő lőszer felrobban.

 

Comments are closed.