Lőszer-mentesítés az Aranybulla emlékműnél

A 2022-es emlékévre készülő Székesfehérvár önkormányzata a közel múltban kért fel bennünket a Kisfalud és Székesfehérvár határában fekvő Aranybulla emlékmű területi környezetének műszeres átvizsgálására. Cégünk több alkalommal végzett már a városban kisebb-nagyobb projekt keretében lőszerfelkutatást és lőszer-mentesítés munkákat.

Székesfehérvár és környéke Magyarország egyik legsúlyosabban bombázott területe volt a II. világháborúban. Az ebben a térségben húzódó frontvonalon nagyszámú német, orosz és magyar katonai lőszer került bevetésre. A mai napig számos robbanószerkezet kerül feltárásra különböző beruházások területének előkészületi munkái során.

Nagy mélységben mérő precíziós műszereinkkel az egyenetlen talajviszonyok ellenére is pontos, magnetikus méréseket tudtunk végezni. Raszterezett, kézi műszeres méréseink 43 darab német, 88 mm-es páncéltörő lőszert és 1 darab 88 mm-es páncéltörő gránátot tártak fel. Némelyiket még tárolókonténerben. Az egykor 8,8cm Panzerabwehrkanone 43, (rövidítve 8,8cm PaK 43) típusú német páncéltörő ágyú lőszereit kutattuk fel, a 8,8cm Flak 41-es légvédelmi ágyúból átalakított KwK 36 L/56 harckocsi ágyúkat a Tigris harckocsiknál is alkalmazták. A feltárt páncéltörő lőszerek 6-8 km hatótávolsággal rendelkeztek, így igen sikeresen tudták célba venni a szovjet és amerikai harckocsikat. A lőszerek 88 milliméteresek, magasságuk 120 centiméter, egyenként pedig nagyjából húsz kilót nyomnak. A robbanótestek lőport és robbanóanyagot is tartalmaztak, éles állapotban kerültek elő.

Az eszközöket a Magyar Honvédség tűzszerészei hatástalanították.

Érdekesség, hogy a szovjetek a páncéltörő gránátok pusztító hatása ellen a harckocsik homlokpáncélzat vastagságának növelésével védekeztek, így később szemből már ezzel a lőszerrel sem lehetett kilőni őket, csak oldalról vagy hátulról.

Mi lett volna, ha….. nincs lőszer-mentesítés?

Mi lett volna, ha ezek a lőszerek a rekonstrukció alá vont területen maradnak és a területfejlesztési munkák során vagy a későbbi „használatkor” kerülnek elő és válnak veszélyforrássá. Belegondolni is borzalmas.

Felelősséggel vállalt fejlesztések és beruházások tulajdonosai, kivitelezői vagy bonyolítói még az első kapavágás előtt tapasztalt, megfelelő felszereltséggel rendelkező szakembereket bíznak meg az adott terület lőszer-mentesítésére. Előkerülhetnek ugyanis máig fel nem robbant, és veszélyes katonai rendeltetésű robbanószerkezetek.

A Detektor Plussz 11 Kft egyik fő erőssége, hogy professzionális német műszerrendszerünk alkalmas a mélyebben befúródott bombák és lőszerek feltárására is. Ezeket a pozíciókat hagyományos eszközökkel nem lehet feltárni. Nagy gyakorlattal rendelkező szakembereink ebben is a legkorszerűbb lőszerfelkutató és lőszer-mentesítő technológiákat ismerik és alkalmazzák.

 

Comments are closed.