Építési beruházások területeiÉpítési beruházások területeinek műszeres lőszer-felkutatása és lőszer-mentesítése, különböző elveken működő műszerekkel, műszerrendszerekkel, technológiákkal, a megrendelő műszaki igényeinek megfelelő mélységekig.

Esettanulmány: Nestlé Hungária Kft.

2020 márciusában kezdtük meg Bükön a Nestlé Hungária Kft. megbízásából egy 17 hektár nagyságú, volt szántóföldi terület lőszermentesítését. A beruházási iparterület a meglévő gyártóüzem bővítése céljából került kijelölésre.

Fontosnak tartottuk, hogy a terület átvizsgálása és a lőszermentesítés megkezdése előtt hadtörténeti kutatást is végezzünk.

Megbízónk igen körültekintő és alapos volt, amikor a terület lőszermentesítésére megbízást adott. Ezen a környéken nem zajlott jelentősebb harcműveleti tevékenység, ami különösen indokolta volna a terület műszeres átvizsgálását. Az előzetes várakozások ellenére mégis veszélyes világháborús robbanótesteket találtunk.

LŐSZERKUTATÁSUNK EREDMÉNYE KÉT LÉGIBOMBA

Munkánk több különálló mentesítési ütemben zajlott. A raszterekre osztott területen műszeres adatfelvételt végeztünk kézzel és géppel egyaránt. A feltárást magnetikus térkép elkészítésével és annak helyszíni, diagnosztikai elemzésével kezdtük.

A hadtörténeti anyagokban is említett bombavetésből maradt vissza a talajban az a befúródott angol, 500 lb MC, 250 kilogrammos rombolóbomba is, amit 2020. június 25-én precíziós, nagymélységű műszeres vizsgálattal kutattunk fel.

 

Minden egyes építési beruházás során érdemes alaposnak lenni és a terület átvizsgálását kérni. Magyarország területén még mindig rengeteg fel nem robbant világháborús légibomba lapul a felszín alatt. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a lőszermentesítés szükségességét.

Ha mi nem kutatjuk fel ezt a bombát Bükön, a beruházás ráépült volna robbanószerkezetre, sőt katasztrófa is bekövetkezhetett volna, ha az ejtő lőszer felrobban.

Comments are closed.